Nove funkcije na iOS 16: sveobuhvatan vodič

1
142
iOS 16 nove funkcije

Tokom predstavljanja serije iPhone 14 i iPhone 14 Pro 12. septembra 2022., Apple je najavio izdavanje iOS 16. Uz nove funkcije na iOS 16 kao što su redizajniran zaključani ekran i manje nametljive obavijesti, pružamo sveobuhvatan pregled svih ažuriranja u najnovijem Appleovom mobilnom operativnom sistemu. Naučite kako koristiti svaku novu funkciju na vašem iPhoneu čitajući ovaj članak.

iOS 16 na prvi pogled

iOS 16 će sigurno biti podsjećen za uvođenje prvog većeg remonta zaključanog ekrana. Koristeći sistem koji je vrlo sličan onom koji danas nalazimo na Apple Watchu, iPhone sada nudi brojne opcije “lica” za prilagođavanje zaključanog ekrana. Od prethodno konfigurisanih izgleda do prilagodljivih opcija, koncept novog zaključanog ekrana je da predstavi ono što vam je zaista važno – sve bez otključavanja iPhone-a.

Iako je vrhunac iOS 16 nesumnjivo restrukturirani zaključani ekran, među promjenama imamo i gomilu novih funkcija. Opcije kao što su aktivnosti uživo i glasovni diktat čine operativni sistem praktičnijim i pametnijim.

Funkcija Live Activities vam omogućava da pratite događaje u realnom vremenu bez potrebe da otključavate svoj iPhone—i to u kompaktnom, ali vrlo vizualnom obliku. Ako ste ikada naručili Uber vožnju ili dostavu hrane, znate da ove radnje često pokreću lavinu obavještenja, ostavljajući ekran vašeg telefona da treperi s ažuriranjima ovih usluga. Kako bi smanjio broj obavijesti (i našu anksioznost), Apple je kreirao funkciju pod nazivom Aktivnosti uživo.

Namjera Appleovih inženjera sa ovom funkcijom je da učine obavijesti manje uznemirujućim sažimanjem niza ažuriranja na samo jednom vizualno ljepšem mjestu, izbjegavajući niz prekida.
iOS 16 nove funkcije
Još jedna vrhunska tačka je sistem diktiranja teksta za usluge kao što su beleške, poruke ili e-pošta. Prema navodima kompanije, svakog mjeseca se podnese 18 milijardi zahtjeva za diktiranje, što svakako čini napore inženjera u ovoj oblasti vrijednim. Koristeći glasovni unos teksta na Appleovoj tastaturi, moguće je ukucati nekoliko rečenica u nekoliko sekundi.

Osim toga, Apple je također ažurirao važne usluge poput aplikacije Camera, Live Text, Safari, Maps, Health, Fitness i drugih. Također je vrijedno spomenuti da su funkcije poput Hitnih poziva i Always-On-Displaya došle do iPhonea, ali i dalje ostaju ekskluzivne za najnovije varijante iPhonea. U nastavku možete detaljno vidjeti ove i druge karakteristike iOS-a 16.

Novi emojis na iOS 16

Baš kao i prethodna ažuriranja iOS-a, najnovija verzija također uključuje niz novih emojija. iOS 16.4 beta je uveo preko 20 novih likova i varijacija, uključujući šarena srca, nove životinjske emoji sličice poput magarca i izražajne likove kao što su emotikon koji se trese glavom i emoji pričaj s mojom rukom.
Novi emoji na iOS 16

Zaključavanje ekrana

Apple se fokusira na nove opcije prilagođavanja za zaključani ekran iOS 16. Sada možete dodati widgete i promijeniti njihov izgled, kao i vrstu fonta i boju. Neki widgeti mogu pokrenuti animacije poput one u aplikaciji Vrijeme koja u realnom vremenu pokazuje da li pada kiša ili ne. Apple je takođe bio inspirisan Xiaomijevim Super pozadinama da ponudi animirane pozadine sa ogromnim zumom na planeti.
Zaključavanje ekrana iOS 16
Baš kao i na Apple Watchu , jednostavno dugo pritisnite ekran za navigaciju između različitih unaprijed postavljenih postavki zaključanog ekrana kako biste pronašli najbolje postavke za vas. Izbori se mogu vršiti prema kategorijama kao što su boje, fotografije, vrijeme i emoji. Praktično sve je prilagodljivo: fontovi, boje, pa čak i widgeti. Najbolje od svega, možete kreirati brojne profile zaključanog ekrana i kretati se između njih u skladu sa svojim potrebama. Ukratko, moći ćete da se prepustite u smislu prilagođavanja.

Aktivnosti uživo

Aktivnosti uživo je funkcija iOS 16 za koju se smatra da učini obavijesti ergonomnijima, posebno kada uključuje praćenje napretka događaja uživo. Bilo da se radi o fudbalskoj utakmici, vožnji Uberom ili sportskoj sesiji, možete pratiti napredak događaja u realnom vremenu bez bombardiranja višestrukim obavještenjima.

Aktivnosti uživo možete omogućiti za zaključani ekran direktno u aplikaciji iPhone Settings, ali ova funkcija radi samo za aplikacije koje podržavaju Live Activities API.
Aktivnosti uživo

Režim fokusa

iOS 16 će također doći s ažuriranjem Focus Mode kako bi još bolje razvrstao aktivnosti na koje želite da ostanete fokusirani. Safari će vam, na primjer, omogućiti prikaz samo kartica koje se odnose na posao tokom dana, tako da vas ne ometaju druge potencijalno otvorene kartice. Ali takođe ćete moći da prilagodite zaključani ekran prema odabranom režimu fokusa.
Režim fokusa

Indikator postotka baterije

Davno nestali postotak baterije na iPhone uređajima se konačno vratio na iOS 16. Sada ikona baterije prikazuje tačan postotak umjesto grafičke verzije. Apple je uklonio indikator procenta počevši od iPhonea X kako bi se prilagodio nezgrapnom zarezu i od tada se korisnici oslanjaju na dodatne slavine kako bi saznali trenutni nivo soka koji je ostao na njihovom uređaju ili određenim widgetima.

Međutim, da biste imali ovu funkciju, morate aktivirati opciju Procenat baterije direktno u postavkama baterije. Kada se omogući, veličina ikone prikazuje vrijednost na njoj.
Indikator postotka baterije iOS 16

Aplikacija Messages

Messages sada nudi tri nove funkcije: uređivanje poruka nakon slanja, brisanje poruka nakon slanja i označavanje razgovora kao nepročitanog. Takođe radi i sa SharePlay- om. Uređivanje poruka funkcionira slično kao i uređivanje postova na servisima kao što su Facebook, Slack i Telegram , u kojima možemo vidjeti oznaku koja nas obavještava da je poruka uređena. Isto se dešava sa izbrisanim porukama, baš kao što imamo u WhatsApp chatu.

Označavanje poruke kao nepročitane služi kao podsjetnik za odgovor. Ova opcija može pomoći ljudima poput mene koji stalno zaboravljaju odgovoriti na poruke nakon što su pročitane.
Aplikacija Messages na iOS 16

Live Text

iOS 16 također poboljšava govorno diktiranje kako bi omogućio vašem iPhoneu da preciznije prepozna ono što govorite kako bi mogao sve to prepisati na papir. Apple je također poboljšao funkciju Live Text. Može razumjeti tekst prikazan u videu radi lakšeg kopiranja i lijepljenja. Isto važi i za funkciju kamere u aplikaciji za prevođenje. Na primjer, možete izvršiti konverziju valute samo slikanjem cijene označene na proizvodu.

Diktat

Kao što je spomenuto odmah na početku ovog vodiča, poboljšan je i sistem diktiranja teksta i idealan je za korištenje s aplikacijama kao što su Bilješke, Poruke ili E-pošta. Koristeći glasovni unos teksta na Appleovoj tastaturi, uspjeli smo otkucati nekoliko rečenica u sekundi, a u slučaju nesporazuma riječi je zaista lako zamijeniti glasom ili istovremeno dodirom.

Apple Maps

Apple je najavio da će s iOS 16 nove funkcije aplikacije Maps koja je predstavljena prije nekoliko mjeseci konačno stići na više mjesta. Govorimo o funkciji Look Around, koja vam omogućava da vizualizirate susjedstvo ili ulicu u 3D kako biste se bolje orijentirali, ali i o funkciji rutiranja s više stanica koja vam omogućava da putovanju dodate jedno ili više stanica (do 15 zaustavljanja).

Na primjer, možete planirati svoju rutu i sva svoja zaustavljanja unaprijed na svom MacBook-u, a zatim ih prenijeti na svoj iPhone, ili čak zamoliti Siri da doda jedno ili više stanica u stvarnom vremenu kada vozite prijatelje kući.

Fotografije

Apple će ponuditi novu opciju za dijeljenje fotografija u oblaku. Omogućava korisnicima da automatski dijele određene fotografije. Vi samo trebate postaviti opcije kako biste bili sigurni da ste naveli koji kontakti mogu biti dio vaše dijeljene galerije. Odatle možete zatražiti od aplikacije da dijeli samo fotografije na kojima se pojavljujete sa svojim supružnikom, na primjer.

Home app

Apple je spomenuo da je usvojio novi  standard Matter kako bi lakše povezivao sve vaše povezane ili IoT objekte. Ovo bi trebalo učiniti više uređaja kompatibilnim s vašim Apple ekosistemom pametnog doma.

iOS 16 će također uvesti novu verziju aplikacije Home. Interfejs je prerađen sa novim odeljkom koji vam omogućava da imate pregled nekih ključnih podataka: temperatura, svetlost, bezbednost dok istovremeno gledate sve svoje povezane uređaje.

Sigurnosna provjera

U svibnju 2021., Apple je najavio AirTagove kao uređaje za praćenje koji će se dodati u vaš privjesak za ključeve ili čak ranac za računar radi lakšeg lociranja u slučaju gubitka ili krađe. Međutim, nije trebalo dugo da se niz sigurnosnih upozorenja počne pojavljivati ​​na webu. Zbog privatnosti korisnika, Apple je poslao ažuriranje firmvera kako bi spriječio praćenje ljudi bez njihovog znanja.

Sa iOS 16, Apple zaranja još dublje u sferu privatnosti i sigurnosti i donosi funkciju Safety Check. Ovim Apple želi ponuditi veću kontrolu korisnicima koji dijele lozinke ili pristup određenim aplikacijama i podacima kao što je geolokacija. Predstavljen kao pomoć u borbi protiv zlostavljanja u toksičnim vezama, Safety Check brzo opoziva pristup podacima i lokacijama koje su prethodno dijeljene s drugima.

 

Automatska verifikacija

Automatska verifikacija je funkcija koja vam omogućava da zaobiđete CAPTCHA, te dosadne alate za verifikaciju kako biste bili sigurni da niste bot. Ova opcija je podrazumevano dostupna na iOS-u 16. Konkretno, omogućavanjem funkcije automatske provjere, iCloud će automatski (i sigurno, možemo dodati) potvrditi vaš Apple ID i uređaj u pozadini, čime se štedite od potrebe da ispunite Captcha prilikom provjere autentičnosti web stranice ili aplikacije.

Apple CarPlay

Apple je blisko sarađivao sa mnogim proizvođačima automobila kako bi bolje povezali vaš automobil sa vašim iPhone-om—ili je to vaš iPhone i vaš automobil? Ne samo da ćete moći kontrolirati više stvari u svom automobilu sa svog iPhonea, već ćete također moći prilagoditi svoju kontrolnu ploču na više načina.

Ekskluzivne karakteristike iPhone-a

Sa izdavanjem iPhone 13 i iPhone 13 Pro , Apple je najavio neke hardverski zavisne karakteristike, kao što je Cinematic Mode, koji se ne nalazi ni na jednom modelu ispod generacije 2021. Sa izdavanjem novih iPhone 14 i iPhone 14 Pro, s druge strane, imali smo novu seriju softverskih funkcija ekskluzivnih za nove generacije iPhonea. U nastavku ćemo malo govoriti o nekim od ovih karakteristika.

Cinematic Mode 4K rezolucija

Prvobitno ograničen na Full HD, sada je moguće snimati 4K video zapise uz Cinematic Mode. Ova karakteristika bi sada trebala biti u mogućnosti da u potpunosti otkrije svoj potencijal. Do sada je ova funkcija ekskluzivna za iPhone 13 i iPhone 14 linije.

Action Mode

Među mnogim novim karakteristikama kamere, Apple je svoju novu seriju iPhone 14 opremio i novim Action Modeom. Ovo će se koristiti za poboljšanje stabilnosti prilikom snimanja videa.

Crash Detection

Baš kao i novi Apple Watch Series 8 , novi iPhone 14 će moći detektovati saobraćajnu nesreću i automatski upozoriti hitne službe. Pametni telefon će moći prepoznati vrstu nezgode i reagirati u skladu s tim.

Always-On-Display

Nakon godina čekanja, Apple je konačno uveo funkciju Always-On-Display na svoje iPhone uređaje. Zahvaljujući LTPO ekranu koji će povećati brzinu osvježavanja na 1 Hz, iPhone 14 Pro će moći stalno prikazivati ​​informacije kao što su vrijeme, widgeti ili vaša dinamička obavještenja.

Dynamic Island

Apple je uklonio zarez u korist novog udarca. Proizvođač je mogao iskoristiti ovu promjenu sa svojim Dynamic Islandom koji će omogućiti korištenje područja oko zareza za prikaz informacija, obavještenja, upozorenja ili dugmeta za poziv. Ovo novo područje će ponuditi nekoliko mogućnosti, a programeri bi trebali pronaći nove namjene u narednim mjesecima. Ovo je također hardverski pouzdana karakteristika, tako da je sada može koristiti samo iPhone 14 Pro serija.

Hitni SOS putem satelita

Apple je ozvaničio dugo očekivanu funkciju koja omogućava kontaktiranje hitnih slučajeva putem satelita. Konkretno, možete slati poruke koje će biti visoko komprimirane i koje će se moći prenijeti za 15 sekundi putem satelita. Apple također nudi unaprijed napisane poruke kako bi vam olakšao posao. Postavljeni su relejni centri za slučaj da hitna služba ne prihvati SMS.

Ova plaćena usluga koja će između ostalog koristiti mrežu Find My biće besplatna tokom prve dvije godine za kupce iPhonea 14. Isprva će biti dostupan samo u SAD-u i Kanadi .

Dostupnost i preuzimanje iOS 16

iOS 16 je najavljen 6. juna, na  WWDC 2022 , a javna beta verzija je poslata 12. jula. Zvanična verzija iOS 16 je objavljena u septembru na predstavljanju iPhone 14. Da biste provjerili je li iOS 16 sada dostupan za vaš uređaj, slijedite korake opisane u našem  vodiču o tome kako ažurirati softver vašeg iPhonea . Apple već radi na sljedećoj verziji svog operativnog sistema: provjerite šta možete očekivati ​​od iOS-a 17 .

Uređaji koji podržavaju iOS 16

Apple će podržati iOS 16 ažuriranja sa iPhone 8 serije na novu iPhone 13 seriju. iPhone 14s pokreće iOS 16 iz kutije. Evo potpune liste iPhone uređaja koji ispunjavaju uslove za iOS 16:

 • iPhone 13
 • iPhone 13 mini
 • iPhone 13 Pro
 • iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11 mini
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone SE  (2ᵉ i 3ᵉ generacija)

Činjenica da  iPhone 7 serija  neće dobiti ažuriranje na iOS 16 je zbog hardverskih ograničenja (Apple je nedavno prekinuo podršku za A9 i A9X procesore) modeli iPhone 6s i iPhone SE (1sr generacije) će biti izostavljeni 2022. godine.

Trenutna verzija iOS 16

Čak i nakon što je isporučen službeni paket ažuriranja, sve verzije Appleovog mobilnog softvera su još uvijek u razvoju. To znači da će tokom cijelog vijeka trajanja iOS-a 16, operativni sistem primati ažuriranja za ispravke grešaka i sigurnosne optimizacije, kao i da će dobiti nove funkcije, a možda i ne. U tabeli ispod dijelimo najnovije verzije iOS 16 i napomene o ažuriranju.

Evo ga! Sada znate sve o dostupnosti, kompatibilnosti i karakteristikama iOS 16. Šta mislite o Appleovom interfejsu? Jeste li ga već instalirali na svoj iPhone?

 

POVEZANO: iPhone 15 Pro renderi: Je li ovo konačni dizajn sljedećeg iPhonea?

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here