Koji je najbolji antivirus za windows 10

Vrijeme čitanja 6 menit

Windows 10 vas neće gnjaviti da instalirate antivirus kao što je Windows 7. Još od Windowsa 8, Windows sada dolazi sa već instaliranim antivirusom koji se zove Windows Defender. Ali da li je on zaista najbolji za zaštitu vašeg računara ili samo dovoljno dobar?

1

Windows 10 vas neće gnjaviti da instalirate antivirus kao što je Windows 7. Još od Windowsa 8, Windows sada dolazi sa već instaliranim antivirusom koji se zove Windows Defender. Ali da li je on zaista najbolji za zaštitu vašeg računara ili samo dovoljno dobar? Windows Defender je u biti najnovija Microsoft Security Essentials verzija, besplatni antivirus program kojeg Microsoft nudi za Windows 7. Sada dolazi kao već instaliran, čineći tako da svi Windows 10 računari imaju neku osnovnu razinu antivirusne zaštite.

Da li je Windows Defender dovoljno dobar?

Ovaj antivirus automatski bude pokrenut nakon instalacije operativnog sistema. Windows Defender automatski skenira programe koje otvorite, preuzima nova ažuriranja iz Windows Updatea i pruža interfejs kojeg možete koristiti za dubinska skeniranja.
Ali koliko je stvarno dobar? Pa, ako ćemo govoriti istinu, Microsoftov antivirus je malo iza ostalih kada je u pitanju poređenje sa testovima konkurentnih antivirusnih programa. Ovo je pomalo razočaravajuće s obzirom da se mnogima ljudima sviđaju Microsftovi antivirusni programi.
Windows Defender ipak ima mnogo prednosti. Dolazi kao već instaliran, neće vas uznemiravati sa pop-up prozorima i zahtijevati novac i dosta je lakše u poređenju s nekim ostalim konkurentnim antivirusnim solucijama. Neće pokušati pregledati vaše podatke o pregledavanju kako bi zaradio novac od toga, kao što su to neki besplatni antivirusi počeli raditi u očajnom pokušaju profitiranja.

Sve u svemu, Windows Defender ne pruža toliko lošu zaštitu, uz pretpostavku da održavate vaš Windows ažuriranim, koristite ažurirani pretraživač i izbjegavate potencijalno opasne dodatke kao što su Java na primjer. Ukratko, praćenje standardnih kompjuterskih sigurnosnih praksi je dug put, a Windows Defender kombinira to sa osnovnom linijom zaštite.

Windows Defender dobiva prilično niske “rezultate“ na antivirusnoj tabeli, samo 3,5/6 na AV-TESTu i nejasno i nepotpuno je  „testiran“ od strane AV-Comparatives firme. Međutim, kada je riječ o stvarnim statistikama, AV-TEST je pronašao kako je uspio uhvatiti 99% “širokog i prevladivog malwarea” u oktobru 2015., uz 95% zero-day napada. AV-Comparatiives stvarna zaštita oktirva kako je uspio uhvatiti 94,5% prijetnji. To je sasvim solidno, iako je niže od gotovo svake druge opcije (a kada uzmete u obzir da veličina AV-Comparatives uzoraka iznosi od oko 1517 prijetnji,  to znači da je njih 89 uspjelo proći).

BitDefender i Kaspersky s druge strane uspjevaju zaštiti 100% na AV-TEST zero day testiranju i 99,9% na oba AV-TEST i AV-Comparatives stvarna testa.

U prošlosti je Microsoft naglasio kako su usredototočeni  na malware koji zapravo prevladava u stvarnom svijetu, dok testovi nisu reprezentativni  i drugi antivirusni proizvođači namiještaju svoje antiviruse kako bi se prikazali dobrim u testovima. Međutim, Microsoftovi zaposlenici više općenito ne komentarišu na rezultate testova.

Windows 10 uključuje i razne druge zaštite koje su predstavljene u Windowsu 8, kao što je SmartScreen filter koji spriječava preuzimanje i pokretanje zlonamjernih programa, bez obzira koji antivirus koristite. Chrome i Firefox također posjeduju Googleovu opciju sigurnog surfanja  koja blokira mnoga preuzimanja.

Ukratko, Windows Defender nije loš sam po sebi, ali jednostavno nije tako dobar kao druge opcije. Međutim, daleko je najmanje nametljiv, s obzirom na većinu drugih antivirusnih programa koji dolaze u paketu sa crapwareom, opcijom instaliranja problematičnih browser dodataka i sadrže povremene popup oglase.

Ukoliko se služite zdravim razumom i imate dobru sigurnosnu praksu, Windows Defender može biti sasvim u redu za vas, ovisno o toleranciji rizika. Međutim, ukoliko redovno skidate piratske programe ili vršite bilo kakve stvari s velikim rizikom, možda bi trebali preskočiti Windows Defender i nabaviti nešto što radi bolje, pogotovo na malware testovima.

Koji je najbolji antivirus za Windows 10?

Činjenica je da je teško reći da li je Windows Defender “dovoljno dobar” u stvari,a uz to je zaista teško preporučuti samo jedan određeni proizvod, jer su svačije potrebe i tolerancije različite. Čak i u našem timu, svako voli nešto drugo.

Međutim, možemo vam navesti neke od naših  favorita, a vi možete odabrati ono što vam najbolje odgovara za vašu situaciju.

● Ako želite apsolutno najbolju zaštitu: onda ćete morati malo platiti za to. Kaspersky je dosljedno rangiran na vrhu raznih antivirusnih testova i mnogo nam se sviđa njegov interfejs, tako da ako želite najbolju moguću zaštitu za svoj računar, ne tražite dalje.

● Ako želite najbolju besplatnu zaštitu: možete i sami pregledati rezultate na testovima da vidite najbolje moguće besplatne opcije, ali mislimo da Avira Free Antivirus trenutno nudi najbolje. Redovno postiže visoke rezultate na testovima i ukoliko isključite opciju instaliranja Ask Toolbara, deinstalirate browser dodatak i ako vam ne smeta da iskoči poneka reklama, u pitanju je mnogo manje nametljiv program u poređenju s većinom drugih besplatnih opcija.

● Ako želite najmanje nametljivu besplatnu zaštitu: Windows Defender vas nikada neće navesti da instalirate nešto što neželite i nikada vas neće gušiti sa reklamama. Ukoliko želite program koji se ne nameće više od savršene zaštite, onda je Windows Defender pristojan izbor.
Windows Defender će se automatski isključiti kada instalirate neki drugi antivirus, a zatim će se opet uključiti kada taj antivirus deinstalirate. Dizajniran je kako bi vam se “sklonio s puta”.

Antivirus nije dovoljan, potrebni su vam Anti-Malware i Anti-Exploit također

Antivirus je važan, ali ovih dana, veoma je bitno da koristite i dobar anti-exploit program kako bi zaštitili vaše preglednike i dodatke, koji su najviše na meti napadača. MalwareBytes Anti-Exploit je besplatan program koji ovdje preporučujemo. Funkcioniše slično kao Microsoftov EMET  sigurnosni alat, ali je više prilagođen korisnicima i pruža više sigurnosnih mogućnosti. Ovo pomaže pri blokiranju uobičajenih exploit (iskorištavanje) tehnika, čak i ako su u pitanju zero-day napadi koje nikada prije niste vidjeli.

MalwareBytes Anti-Exploit će blokirati sve te neugodne flash zero-day napade za koje ste nedavno čuli, na primjer. Osigurava vaš preglednik, dodatke i druge mete napada, brani vas od uobičajenih najčešćih tehnika napada, a ne samo od svakog poznatog dijela malware softvera.

Kad ste već tu, preporučujemo vam da preuzmete MalwareBytes Anti-Malware koji je sam po sebi vrlo stabilan anti-malware program koji dobro funkcioniše kao kompliment antivirusnim i anti-exploit programima. On pronalazi mnogo “potencijalno neželjenih programa” (skraćeno PUP na engleskom) i ostali junkware kojeg tipični antivirus ne može pronaći.

Sa ove tri opcije – MalwareBytes Anti-Exploit, MalwaryeBytes Anti-Malware i antivirisom koji je najbolji za Windows 10 po vašem mišljenju, bit ćete prilično dobro zaštićeni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)