Kako provjeriti ko je spojen na vaš wi- fi ?

0
13
Kako provjeriti ko je spojen na vaš wi- fi ?

Ne treba razmišljati o najgorim scenarijima, no uvijek postoji mogućnost da su na mrežu spojeni skriveni uređaji s čudnim nazivima koje ne prepoznajete, a teško ih je razaznati među ostatkom uređaja koji su spojeni.

Provjera uređaja na mreži pomoću routera

Većina routera u kućanstvima ili poslovnim prostorima ima dodijeljeno web sučelje gdje se može pristupiti postavkama, eksternim internet vezama i spojenim uređajima. U većini slučajeva, potrebno je napraviti unos 192.168.0.1 u adresnu traku unutar web preglednika.

Ako ovaj postupak ne funkcionira, moguće je naći IP adresu routera pomoću Command Prompta u Windowsima. Koristite „ipconfig/all“ naredbu i potražite „Default Gateway“ adresu.

Za zaštitu svoje Wi-Fi mreže morat ćete se prijaviti i pristupiti routerovom sučelju. Nakon što ste to odradili, sljedeći korak ovisi o brendu vašeg routera, vrsti firmwarea te pružatelju internet usluga. Može se reći da kod većine sučelja uglavnom postoji postavka pod nazivom „Device Connection Status“ ili u nekom sličnom obliku. Unutar nje nalazi se popis svih uređaja koji su trenutno spojeni na vaš router, uključujući žičane i bežične veze.

Za svaki ćete uređaj moći vidjeti IP adresuMAC adresu i njegov naziv. Proizvođač često postavlja ime svog brenda kod naziva uređaja pa ćete na mreži lako identificirati svoj pametni telefon ili laptop. S druge strane, periferija poput pametnih uređaja u kućanstvu ili starijih uređaja možda neće imati konfigurirana imena pa će se njihov naziv sastojati od neodređenog niza znakova.

Ako ste na popisu primijetili neki uređaj koji ne prepoznajete, možete ukloniti s mreže sve uređaje odjednom. Ako je sporni uređaj u toj situaciji ostao na mreži, vjerojatno ste dobili dokaz da se netko spojio bez da vi imate informaciju o tome.

Iako se s ovom metodom mogu utvrditi sumnjivi uređaji, morat ćete se neprestano prijavljivati unutar sučelja svog routera da to kontrolirate.

Ova metoda je dobra kao početna, no postoje mnogo praktičnija rješenja.

 

Provjera uređaja na mreži pomoću WNW-a

Na Windowsima postoji nekoliko načina kako identificirati uređaje na mreži, no vjerojatno najefektivniji alat je Wireless Network Watcher (WNW). Radi se o softveru koji skenira mrežu na koju ste spojeni i povratno vam daje informaciju o popisu uređaja te njihovim IP i MAC adresama. Wireless Network Watcher možete preuzeti na sljedećoj poveznici.

Popis je vidljiv unutar ovog softvera, no također postoji mogućnost njegovog izvoza u HTML, XML, CSV ili TXT datoteke.

Prednosti Wireless Network Watchera su što ne morate iznova raditi prijave na sučelje routera kako bi izvršili provjeru te se popisi uređaja automatski osvježavaju.

Isto tako je moguće postaviti upozorenja kada se određeni uređaj dodaje na vašu mrežu ili kad se uklanja. Softver bilježi sve uređaje koji su se našli na mreži i broj njihovih spajanja.

Wireless Network Watcher može se instalirati na računalu ili se pokretati kao prijenosna aplikacija bez instalacije. Preuzimanje WNW ZIP verzije znači mogućnost kopiranja na USB-ove i korištenje softvera na bilo kojem računalu.

Uklanjanje spojenih uređaja

Ako želite početi ispočetka i obrisati sve spojene uređaje na Wi-Fi mreži, morat ćete zaštiti svoj router s lozinkom ili promijeniti postojeću. Na ovaj ćete način brzo i efektivno ukloniti uređaje s mreže i bit će potreban unos nove lozinke kako bi se veza ponovno uspostavila.

Proces mijenjanja lozinke razlikuje se od routera do routera, ali svugdje ćete se morati prijaviti unutar sučelja i ići pod „wireless“ sekciju gdje se obično rade izmjene s lozinkama.

Iako ne treba stalno razmišljati o najgorim scenarijima i o tome kako imate uljeze na mreži, provjere su poželjne s vremena na vrijeme. To se pogotovo odnosi na mreže kod kojih je velika fluktuacija uređaja ili ako se one koriste u sredinama gdje se često izmjenjuju važne informacije ili podaci.

Navedene metode pomoći će vam u držanju stvari pod kontrolom i sada ćete moći na lakši način utvrditi ako su na mrežu zaista spojeni uređaji koji ne bi trebali biti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here