CHAT GPT-5: Budućnost konverzacijske AI

Vrijeme čitanja 2 menit

Chat GPT-5 je najnoviji napredak u konverzacijskoj AI, izgrađen na već impresivnoj GPT-3 arhitekturi. Ovaj novi model obećava da će podići chatbotove i virtualne asistente na viši nivo, pružajući korisnicima još preciznije i prirodnije odgovore na njihova pitanja.

U svojoj srži, Chat GPT-5 je još jedan “jezički model” (language model), što znači da koristi duboko učenje kako bi naučio kako funkcioniše jezik i kako ga koristiti za pravilno odgovaranje na pitanja. Međutim, ono što ga čini revolucionarnim je ogroman broj podataka koji su mu dostupni, što mu omogućava da nauči i shvati širok spektar konteksta.

Ovo je ključno jer Chat GPT-5 ne samo da može razumjeti značenje riječi i fraza, već može razumjeti i njihov kontekst i namjeru iza njih. Ovo je značajno jer omogućava korisnicima da postavljaju složenija i specifičnija pitanja, a Chat GPT-5 će moći dati odgovore koji su prilagođeni njihovim individualnim potrebama.

Ovaj napredak u konverzacijskoj AI će imati veliki utjecaj na mnoge industrije, uključujući trgovinu, zdravstvo, bankarstvo i obrazovanje. Chat GPT-5 će omogućiti tvrtkama da automatski odgovaraju na pitanja kupaca, što će smanjiti opterećenje na ljudskim službama za podršku korisnicima. Također, moći će se koristiti u zdravstvenim ustanovama za pomoć pacijentima u postavljanju dijagnoza i pronalaženju pravog tretmana. Bankarske institucije će moći koristiti Chat GPT-5 za rješavanje korisničkih problema i pružanje savjetovanja o ulaganjima, a obrazovne ustanove će moći koristiti Chat GPT-5 za pružanje personalizirane edukacije za svakog studenta.

Uz sve ove prednosti, postoje i neke zabrinutosti vezane za razvoj konverzacijske AI. Postoji bojazan da bi AI mogao zamijeniti ljudsku interakciju, što bi moglo dovesti do gubitka radnih mjesta ili negativnog utjecaja na mentalno zdravlje korisnika. Stoga je važno pažljivo razmotriti prednosti i nedostatke ovog napretka u tehnologiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)